Leverans alla dagar

Hyra ljudanläggning

01.11.2022

Ljudanläggning är ett brett begrepp men handlar i grunden om en ljudkälla och en eller flera högtalare som förstärker ljudkällan. Här skriver vi om olika typer av ljudanläggningar vi hyr ut och berättar om vilka som passar i olika situationer.

Här berättar vi om olika typer av ljudanläggningar och dess användningsområden


Behöver du en helhetslösning för ljudteknik till ditt evenemang? Letar du efter en ljudanläggning att hyra? Vi på Stockholm Eventljud har lång erfarenhet av att hyra ut ljudanläggningar specialanpassade för varje evenemang. Här finns grundläggande info om vad det innebär att hyra ljudanläggning.

Vad är en ljudanläggning?
I sin mest grundläggande form består en ljudanläggning av två delar - en ljudkälla och en eller flera högtalare som förstärker denna. 

Högtalare
Vilken typ, mängd och storlek av högtalare som behövs är unikt till varje evenemang. Stockholm Eventljud hjälper dig välja det högtalarsystem som passar allra bäst till just ditt event. Här är några tips på hur man kan tänka: Till ett tal med ca 50 åhörare rekommenderar vi ett högtalarsystem med två mindre högtalare som levererar ett klart och tydligt ljud. I och med att högtalarna är små och smidiga tar de liten plats på scenen och är samtidigt enkla och snabba att rigga upp och ned.
Till den lilla festen rekommenderar vi att lägga till en eller två subbashögtalare till ljudanläggningen. Dessa ger en djupare och mer väldefinierad botten till ljudet, samtidigt som den avlastar och ger topp-högtalarna mer spelrum så att ljudsystemet kan leverera en kristallklar ljudbild över alla frekvenser.
Liveband med trummor och bas kräver större ljudanläggningar och utöver subbasar behöver musikerna ha monitor-högtalare för att höra sig själva och varandra. Vi rekommenderar minst en monitor per musiker så att alla har möjlighet att anpassa ljudet som de vill.
Till idrottsevenemang på en stor yta utomhus eller event där man vill höra ljudet i flera rum i en byggnad krävs lösningar med många högtalare spridda över en större yta. Ibland kan det behövas fördröjning på vissa av högtalarna för att kompensera för ljudets hastighet.

Balanserad signal
För att anläggningen ska fungera och för att kunna styra över signalen behövs även utrustning för signalbehandling mellan ljudkällan och högtalaren, exempel på detta kan vara ett mixerbord, en effektprocessor och en förstärkare. Från ljudkälla tas ljudet upp via en mikrofon, antingen direkt från den akustiska ljudkällan (tex sång, stråk/blås-instrument eller trummor) eller via en förstärkare (tex gitarrförstärkare eller basförstärkare). Det finns mängder av olika sorters mikrofoner som är specialiserade för olika ljudkällor och ändamål. De största skillnaderna mellan mikrofoner handlar om frekvensrespons och upptagningsområde. De flesta mikrofoner ansluts med en xlr-sladd, vilket är en balanserad anslutning. Det innebär att signalen kan sändas över mycket långa avstånd utan att påverkas av störningar eller tappa signal. Om man vill undvika sladd finns det även trådlösa system som ger frihet att röra sig utan trassel. Stockholm Eventljud hyr ut ett brett sortiment av både trådbundna och trådlösa mikrofoner. 

Med mixerbordet kan man anpassa volymen för varje kanal, men också forma ljudet med EQ, kompressor och effekter som reverb och delay.

Mixerbord
I de flesta ljudanläggningar används ett mixerbord för att styra och anpassa ljudsignalerna och nivåerna. Mixerbordet kan vara analogt eller digitalt, där båda varianter finns i stora eller små storlekar och har olika fördelar. Om man till exempel har en bröllopsmiddag och endast vill kombinera ljudet av mikrofon för tal med bakgrundsmusik från en dator så räcker det gott och väl med ett litet analogt mixerbord som tar upp minimalt med plats och samtidigt är enkelt att använda. Om man däremot har en festivalscen med flera olika band så vill man ha ett stort digitalt mixerbord som har tillräckligt med kanaler för alla ljudkällor, samtidigt som man har möjlighet att spara och återkalla inställningarna för varje enskilt band.
Med mixerbordet kan man anpassa volymen för varje kanal, men också forma ljudet med EQ, kompressor och effekter som reverb och delay. Stockholm Eventljud har både analoga och digitala mixerbord i stora och små storlekar. Vi använder oss exklusivt av mixerbord i högsta kvalitet av märket Allen & Heath.

Obalanserad signal
Vissa instrument såsom elpianon, elbasar och vissa akustiska gitarrer har linjeutgångar. Dessa ansluts via en telekabel, vilket är en obalanserad anslutning. Detta innebär att det finns en begränsning på hur lång sladden kan vara innan signalen påverkas negativt. För att lösa det problemet används en linebox, som omvandlar den obalanserade signalen till en balanserad sådan, med xlr-anslutning. Musikspelare såsom DJ-spelare, CD-spelare eller aux-anslutningar från telefon/dator ansluts med fördel på samma sätt för att skapa en balanserad signal. Från Stockholm Eventljud kan du hyra linebox/mediabox och adaptrar så att du kan ansluta nästan vad som helst till ljudanläggningen. 

Stagebox
Om avståndet är långt mellan scen och mixplats vill man använda någon typ av stagebox som för signalen däremellan. Det finns analoga stageboxar som består av en tjock kabel som samlar alla sladdar inuti en. Det finns även digitala stageboxar som skickar signalen över ett nätverksprotokoll genom en Cat5-kabel med RJ45-anslutning. Med enbart en sladd mellan mixplats och scen blir det lättare att ansluta allt, snyggare och mer ordnat på scen och betydligt mindre risk för snubbel. Stockholm Eventljud har både analoga och digitala stageboxar till uthyrning. 

Förstärkare
För att driva högtalare krävs förstärkare som förser högtalarelementen med rätt ström och spänning. I aktiva högtalare är förstärkaren inbyggd i högtalarlådan, medan passiva högtalare har förstärkaren externt. Beroende på storlek av ljudanläggningen, samt omständigheterna för evenemanget har båda varianterna sina fördelar. Vi har både aktiva och passiva högtalare i vårt sortiment.

Oavsett situation kan vi på Stockholm Eventljud skräddarsy en lösning som passar just ert evenemang. Vi har specialiserat oss på ljudanläggningar anpassade för upp till flera hundra åhörare. Du är välkommen att höra av dig med en förfrågan.